Tel: +852 23459282
Email: makecentre@gmail.com

What’s New

用Laser Cut自製木板手帳

用Laser Cut自製木板手帳
2016年 10月30日(日) 12:00
首先在電腦設計個人喜愛的字句或是圖案,然後把木塊、絨布放入雷射切割機,切割出圖案。
 【on.cc東網專訊】 生活需要自己動手加點創意才有樂趣,近年興起雷射切割(Laser Cut)工作坊,藉以製作出各式各樣的特色物品。有否想過趁住2017年即將來臨,為自己製作一本獨一無二的手帳?今日請來Make Centre導師Kady親自教授,透過8個步驟製作富有心思的木製手帳。

材料:
花紋橡筋
2毫米戟絨布
蠟線
繡花針
膠彩
3毫米木塊
記事本

步驟:
1.首先在電腦設計個人喜愛的字句或是圖案。
2.並設定手帳套的尺寸、針線及橡筋位置,分別把木塊、絨布放入雷射切割機,進行切割流程。
3.在木製手帳套內頁均勻掃上白膠漿,
4.再把絨布貼於木製手帳套內頁,
5.蠟線穿入繡花針孔,並利用雙針法把木製手帳套與絨布縫上,為手帳套呈現花邊。
6.把橡筋穿入手帳套的橡筋位置,因想擺放多本記事本可把橡筋綁得鬆點,如只擺放單本記事本則要把橡筋綁得緊一點。
7.為了令木製手帳套耐用、易抹,面層宜掃上一層光油,並風乾。
8.最後可按個人喜好,加入貼紙、閃石等裝飾,或是掃上膠彩,為木製的手帳添上色彩。

查詢:2345 9282

所需材料非常簡單,包括花紋橡筋、2毫米戟絨布、蠟線、繡花針、膠彩、3毫米木塊、記事本。

利用雙針法把木製手帳套與絨布縫上,令手帳套呈現花邊。

按個人喜好,加入貼紙、閃石等裝飾,或是掃上膠彩,為木製的手帳添上色彩。

首先在電腦設計個人喜愛的字句或是圖案,然後把木塊、絨布放入雷射切割機,切割出圖案。

把橡筋穿入手帳套的橡筋位置,以固定記事本位置。

在木製手帳套內頁均勻掃上白膠漿。

為了令木製手帳耐用、易抹,面層宜掃上一層光油。
makecentre 十一月 03, 2016 Media Exposure 傳媒報導 0 Comment Read More

零失手星球燈.躺着看太陽系

 

2016年9月26日 <<新假期>>0926-%e6%96%b0%e5%81%87%e6%9c%9f

 

star

七彩 星球燈 │2小時零失手新手班!女生必整!

記得中秋那夜,女朋友說:「我要天上的月光,你摘下來送給我」,如果你拿出一盆清水,用那老掉牙的方法,注定換來一盆冷水照頭淋。圓,有種魔力,尤其皎潔明月,人皆好之,看著就治癒。但苦等良久,陰晴圓缺,與其「望天打卦」,不如做個「治癒的圓」送給另一半,讓她實實在在拿上手、放枱頭,工作累了,望著就感治癒。採訪:廿四孝暖男         攝影:Wing

零失手星球燈 躺著看太陽系

「月亮代表我的心」,對著女朋友說,很「娘」,但送她一顆月球燈,卻無不心動。可是台灣正貨到港需時,本地Workshop以硅膠倒模也要4-7小時。不如來個零失手 星球燈 。

今 次介紹Make Centre的 星球燈 ,改良自坊間月球燈。工作室有3,000呎很闊落,上堂也特別舒服。導師Kady 是其中一位合伙人,今次的 星球燈 由她設計及教授。材料以黏土為主,可輕易上手;而且有別坊間,這裡預先提供球形打底,簡化倒模步驟,兩小時內可完成,手殘如我也無失手。主要步驟是調色及 塗上黏土,亦會加入砂粒及螢光粉,令星球表面更具質感及增加光度。難度則在於控制透光度,鋪上黏土時要拉得夠薄。導師建議,在數處留有厚度作起伏效果, 提高星球真實感,喜歡的更可做個小山丘。

Pfeature_11

星球燈有三種Size,左起直徑8cm、12cm及10cm。亮燈效果十分搶眼, 顏色多變,可自由創作。記得在星球上留下字句,送給另一半。

 

Pfeature_12

導師Kady指不用倒模方法做,除了快,參加者落手落腳設計,可親手摸到球面質感,做出獨一無二的行星。而且材料簡單,主要是用黏土調教顏色,再加上砂粒、螢光粉而成。

Pfeature_13 除了星球,因黏土變化多,只要是球形都可做到。近期Pokemon 大熱,不妨參考圖中設計。唔通我係個精靈訓練員都話你知咩!

Make Centre 星球燈工作坊

 

查詢:23459282

Facebook:Make Centre

網址:http://makecentre.com.hk/

地點:新蒲崗五芳街19-21號嘉榮工業大廈4B (鑽石山A2出口)

mapaa

 

makecentre 九月 28, 2016 Media Exposure 傳媒報導 0 Comment Read More

【港創.意】送出人情細味 DIY精美小品!


原文:
http://www.price.com.hk/news.php?sec_id=11&id=5885

【港創.意】送出人情細味 DIY精美小品!

1日前

Make Centre導師 ︳Kady Fung

送份人哋鍾意嘅禮物,都唔係單純金錢可以解決嘅問題,有時諗到頭都大埋!反而自己多手handmade一件,會唔會仲易得到歡心呢?其實自己造一份禮物,可以好實用之餘又會過足手癮,可能仲抵玩!

 

如果你都有興趣handmade一份禮物,但又對自己嘅手藝冇乜信心嘅話,Make Centre會好樂意指點吓你嘅!Make Centre係一個手工藝品workshop,裡面其實由好幾個年輕嘅藝術工作者打理,以及教授唔同嘅手工藝課程,就好似有木製音樂盒、時鐘、字母燈箱、皮具等等,林林總總,聽講佢哋仲陸續諗緊有咩作搞作!

Kady係Make Centre嘅導師,但另一方面,佢亦都係Make Centre創辦人。Kady:「我開咗Make Centre總共都有5年,起初就係喺觀塘嗰邊,地方大概只有三百呎左右,唔係好大,所以有啲手作唔可以喺嗰邊做,咁漸漸教班多咗收入都穩定咗,就喺上年搬咗過嚟新蒲崗新址。地方大咗,機械都多咗,所以我哋開多咗好多唔同嘅班。」

 

Workshop嘅課程當然唔少,不過唔想一開始就太複雜嘅話,就可以從DIY音樂盒、小燈箱開始,一個小小嘅手作,都已經包含咗木工、電子、機械,仲有藝術,好幾種元素喺入面,唔留心上堂都有機會失敗o架!Kady話,每逢大時大節如聖誕、情人節前夕,嚟報名「趕工」嘅人一啲都唔少,尤其係近排好紅嘅「小王子」燈咁,用嚟送禮、自用都一樣咁開心,加上製作唔算得複雜,造好之後仲可以自己上色,聽落都幾唔錯吖!好,等小編等吓小王子燈難唔難整先!

原來導師會預先將小王子燈需要嘅木材預先切割好,唔切自己「操刀」安全得嚟,仲大大提升作品質素!而學員接過板材之後,只係需要些少打磨,基本上就可以用萬能膠、剪刀,同一啲好簡單嘅工具就可以「開工」!

經過電腦畫圖,就可以輸入鐳射切割機替木材塑形。

簡單修口,就可以交由學員使用。

除了木材,學員仲需要連接燈泡。

最後,經過上色就完成好「小王子」燈。

通電後嘅「小王子」似乎仲精靈喎!

有好多人都會問,究竟手作禮物耐唔耐用,會唔會造咗出嚟唔夠靚?呢層小編可以話你知,其實好嘅手工精品一啲都唔小學雞,喺創作過程一樣搞盡腦汁、花盡心機,你想你嘅製成品美觀、耐用,就要從製作中嘅每一個細節著手,造好之後,成功感比起買一份禮物就大得多!

makecentre 六月 21, 2016 Media Exposure 傳媒報導 3 Comments Read More